Handhaving van CE markering

De organisatie die toeziet op juiste implementatie van CE-markering binnen Nederland is het Ministerie van VROM. Juist beschouwd heeft Europa VROM aangewezen om de CE richtlijnen op juiste wijze te implementeren in Nederland en er op toe te zien dat één en ander op juiste wijze geschied.

Bijvoorbeeld een keuringsinstituut dat de uitvoering van de certificatie van een productnorm wil gaan uitvoeren, zal zijn aanvraag daartoe naar VROM dienen te richten. VROM vraagt toestemming aan Europa (na een grondig assessment van de aanvrager) en daarmee krijgt het instituut zijn accreditatie.

Ook toezicht op de uitvoering van de CE regels zal door VROM dienen te geschieden. Een bedrijf dat last heeft van oneerlijke concurrentie van niet-CE gekeurde producten zal zich dienen te richten naar VROM. Inspecteurs van dit ministerie kunnen vervolgens de gebruiker van de niet-CE gekeurde producten sommeren het gebruik te staken met onmiddellijke ingang zonder ingebrekestelling.

Dit houdt in bijvoorbeeld bij een object met een ontruimingsinstallatie dat er geen overgangssituatie zal zijn om met de leverancier in conclaaf te gaan over levering van juiste apparatuur. De ontruimingsinstallatie kan en mag niet gebruikt worden dus er bestaat een risico dat het gebouw niet meer betreden mag worden en een zegel op de voordeur pas verbroken mag worden na het aanbrengen van producten met een CE-keur.

Zover kan het komen en is het gewoon wachten op het eerste voorval.
Reactie plaatsen