Bekabeling ontruimingsinstallatie

Steekleiding of luidspreker lus? En welke Volt technologie moet ik toepassen? Je lees alles in dit artikel.

Steekleiding of luidspreker lus

Een steekleiding of een luidspreker lus heeft doorgaans een grote lengte. Deze bekabeling voor luidsprekers bij ontruimingsinstallaties is bijna altijd gebaseerd op 100 Volt technologie. Dit is niet voor niets. Het is namelijk niet handig om bijvoorbeeld standaard luidsprekers achter elkaar in serie te zetten. Dat gaat niet werken en zou tevens een grote belasting voor de eindversterker worden.


Alle luidsprekers parallel aansluiten is ook geen optie, dit door de lage vervangweerstand en daarmee hoge stromen die dan gaan lopen. Om nog maar niet te spreken over de grote hoeveelheid kabel die dan nodig is.

Overigens gaat dit niet op in het geval van zogeheten Smart Loudspeaker Networks, waarbij elke luidspreker digitaal aangestuurd wordt. Dit staat nog in de kinderschoenen in de professionele audiowereld.


'Kortom: 100 Volt technologie is de enige juiste keuze'


Veldbekabeling

Veldbekabeling van 1000 tot 1500 meter zijn geen uitzondering en wij moeten dan rekening gaan houden met de kabelverliezen. Tenslotte zal tijdens een geluidsmeting -een onderdeel van de opleverprocedure van een ontruimingsinstallatie- blijken dat het systeem niet voldoet aan de eis en dat willen wij natuurlijk niet.


Daarom moeten wij bij het ontwerp een aantal uitgangspunten in acht nemen:

•Tijdens de projectie weten wij het aangesloten luidspreker vermogen;

•Wij weten de lengte luidsprekerkabel;

•Wij weten het voltage;

•Wij gaan uit van een maximaal verlies en als reminder hanteren wij maximaal 30% (Dit is 3dB verlies);

•Wij gaan uit van een gewenste aderdiameter.


Rekenprogramma voor bekabeling

Voer deze grootheden in een rekenprogramma in, en u kunt zien of de toegepaste kabel goed is.

Voorbeeld rekenprogramma bekabeling ontruimingsinstallatie

Rekenprogramma bekabeling ontruimingsinstallatie


Hoe werkt het?

Vul in het groene vak de gewenste gegevens in.


Indien u ontbrekende gegevens heeft, zal het programma de uitkomst geven. Dus de vraag of de kabellengte niet te groot is zal blijken in het grijze vakje van het vak 'bereken maximale kabellengte'.


Of de kabeldiameter voldoende is zal blijken uit het vak 'bereken maximale kabeldiameter'.


Dit zijn altijd de zaken die vragen opwerpen tijdens een projectie. Ook als u alle gegevens weet en invult kunt u controleren of de uitgangspunten goed gekozen zijn.


Via deze link krijgt u toegang tot het rekenprogramma. U hoeft alleen uw naam en e-mailadres in te vullen, en dan sturen wij het programma meteen naar u toe.


*Het aangeboden rekenprogramma werkt onder EXCEL 2010 dus dit dient u wel beschikbaar te hebben. Bij de meeste PC gebruikers hoeft dit geen probleem te zijn.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?


Neem dan contact met ons op en vul het contactformulier in of bel naar 085 877 00 78


Wij hebben ervaring in het ontwerpen, installeren en onderhouden van ontruimingsinstallaties in winkelcentra. Wij maken graag kennis!


[gravityform id="1" title="false" description="false"]