Ontruimingsalarmering in bioscopen en theaters

Bij ontruimingsalarmering in bioscopen en theaters hebben we een groot voordeel dat de akoestiek in de meeste gevallen ideaal is. Uiteraard een voorwaarde voor een dergelijke omgeving. Een aandachtspunt is echter het luidsprekervermogen.

Theaters en bioscopen hebben doorgaans hoge plafonds en heeft het geluid een lange transmissieweg te gaan. Om voldoende audioniveau op het publiek te hebben, is een hoog rendement luidspreker een vereiste. De eis is dat het ontruimingssignaal zeker 10dB boven het achtergrondgeluid dient uit te komen.


'Hier ligt dus een groot aandachtspunt tijdens het ontwerp'


Het ontruimingssignaal dient altijd het omgevingslawaai te overstemmen. In een bioscoop of theater zal het geluid doorgaans een waarde hebben rond de 90dB. Een ontruimingssignaal zal dan snel 100dB dienen te bedragen. Bij een plafondhoogte van 10 meter zal het luidsprekernivau minimaal 112dB tot 115dB dienen te bedragen.


De meeste luidsprekers hebben een SPL waarde van 90 tot 105 dB. Deze waarde is de waarde op 1 meter afstand. Speciale luidsprekers voor deze toepassingen zijn dus een vereiste. Daarnaast dienen deze luidsprekers te voldoen aan de normen die hier van toepassing zijn, de EN54-24.


'Systeemontwerpen voor deze toepassingen is werk voor specialisten en hebben veel aandacht nodig'


Bij ingebruikname van de installatie is dan ook een uitgebreide meting noodzakelijk en een degelijke rapportage van de opleverkeuring dient dan ook een onderdeel te zijn van de oplevering.


Met name de nieuwe generaties ontruimingssystemen kunnen worden uitgerust met Digitale Signaal Processors om het geluid voor de toepassing te optimaliseren. Laat u niet verleiden door het argument dat ontruiming door de omroep- / podiuminstallatie kan gebeuren. Deze installaties zijn daar niet voor gemaakt en hebben al helemaal niet de technische uitgangspunten die gelden voor ontruimingsinstallaties.


Denk aan de power supplies met noodstroomvoorzieningen en de versterker redundancy. Verder zal de brandweer als eerste handeling bij een calamiteit het gebouw spanningsloos maken om kortsluiting te voorkomen. Dan doet een omroepinstallatie niet veel meer.


Ons artikel omtrent omroep versus ontruimingsinstallaties gaat hier verder op in.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?


Neem dan contact met ons op en vul het contactformulier in of bel naar 085 877 00 78


Wij hebben ervaring in het ontwerpen, installeren en onderhouden van ontruimingsinstallaties in winkelcentra. Wij maken graag kennis!


[gravityform id="1" title="false" description="false"]