Ontruimingsalarmering in winkelcentra

TMCDAS voert al decennia lang onderhoud uit aan ontruimingsinstallaties van winkelcentra. 

Wilt u meer weten, lees dan snel verder.

Uitgangspunten

In winkelcentra kunnen wij eigenlijk de uitgangspunten gebruiken zoals die worden gehanteerd in kantoorgebouwen. Een punt van aandacht is ook hier weer de spraakverstaanbaarheid.


In winkelcentra zijn er altijd harde vloeren en vooral veel glas en metaal. Veel reflecties zijn dan ook te verwachten, hetgeen niet bevorderlijk is voor de spraakverstaanbaarheid. In deze situaties is een nauwkeurige projectie van groot belang.


Ongetwijfeld wordt er achtergrondmuziek en commerciële boodschappen gebruikt bij deze systemen. Met name het juiste audioniveau is van groot belang. Houdt er echter rekening mee dat het audioniveau voor de ontruiming volgens de norm wordt afgesteld.


In winkelcentrums zien we vaak dat de ontruimingsinstallaties alleen op de passageruimtes worden geprojecteerd en de winkels hun eigen systemen gebruiken. In zijn algemeenheid gesproken is dit geen wenselijke zaak. Tijdens een ontruiming willen hulporganisaties volledige controle hebben over het evacuatieproces en juist gesproken instructies zijn dan letterlijk van levensbelang.


'Een type A installaties dient bij voorkeur in alle ruimtes geprojecteerd te worden, dus ook de winkels'


A-B luidspreker

Natuurlijk kunnen de winkelcontractanten eisen dat ze hun eigen muziekinstallatie willen gebruiken met dito luidsprekers. Een overweging is om zogeheten A-B luidsprekers te gebruiken. Deze luidsprekers hebben twee aansluitingen, feitelijk twee luidsprekers in één behuizing. Daarmee is de ontruiming en de muziek gewaarborgd. Door middel van een relaisschakeling met sturing vanuit de ontruimingsinstallatie kan de lokale muziek/omroepinstallatie worden afgeschakeld.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?


Neem dan contact met ons op en vul het contactformulier in of bel naar 085 877 00 78


Wij hebben ervaring in het ontwerpen, installeren en onderhouden van ontruimingsinstallaties in winkelcentra. Wij maken graag kennis!


[gravityform id="1" title="false" description="false"]