Ontruimingsinstallatie type A

Wat is een ontruimingsinstallatie type A

Een ontruimingsinstallatie van type A is een geavanceerd ontruimingssysteem met luidsprekers. Een voorgeprogrammeerde stem geeft instructies. Deze instructies worden afgewisseld met een toon signaal. De installatie maakt een snelle detectie en melding van noodsituaties mogelijk, zoals brand of andere bedreigingen voor de veiligheid. Met een type A ontruimingsinstallatie voldoet u aan strenge normen en regelgeving om de veiligheid van mensen in gebouwen te waarborgen. Het omvat vaak geïntegreerde alarmsystemen, noodverlichting en communicatiemiddelen om een effectieve evacuatie te faciliteren. Met een ontruimingsinstallatie van type A kunnen organisaties snel reageren op noodsituaties.


Verschil type A en B

Naast ontruimingsinstallaties type A bestaat er ook een type B. Deze types lijken veel op elkaar. Beide zijn bedoeld om te zorgen voor een snelle ontruiming van gebouwen bij calamiteiten. Type A is op basis van gesproken woord terwijl type B op basis van een slow-whoop signaal is. Type A wordt voornamelijk ingezet op plekken waar bezoekers niet bekend zijn met de vluchtroutes zoals winkelcentra en evenementenlocaties. Type B ziet u bijvoorbeeld terug in bedrijfspanden en scholen.


Regelgeving omtrent type A

Een ontruimingsinstallatie type A is gewenst in gebouwen waar bezoekers de ontruimingsprocedures niet kennen. In sommige gevallen is dit type zelfs verplicht. Het gaat dan om de volgende situaties:


  • Oppervlak gebouw groter dan 10.000 m2
  • Verblijfsruimte voor meer dan 2.000 mensen
  • Meerdere verblijfsruimtes waarin totaal meer dan 1.000 mensen kunnen verblijven
  • Hotels waarbij de hoogste verblijfruimtes hoger is dan 20 meter vanaf de ingang van het gebouw.

Met een ontruimingsinstallatie type A voldoet u bovendien aan de NEN 2575-2 normering.


Ontruimingsinstallatie type A laten plaatsen

Met meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van ontruimingsinstallaties, is TMCDAS de specialist in Nederland. Wij hebben al veel locaties veiliger mogen maken door het plaatsen van een ontruimingsinstallatie type A. Bekijk ook onze referenties. Wilt u ook een ontruimingsinstallatie type A laten plaatsen op uw locatie of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord en beantwoorden al uw vragen.