Systeemcomponenten ontruimingsinstallatie

Een ontruimingsinstallatie bestaat uit een aantal systeemcomponenten. Grofweg kun je de ontruimingsinstallatie opdelen in de centrale, luidsprekers en overige signaalgevers.

'De centrale is het kloppend hart van een ontruimingssysteem'

Er zijn diverse fabrikanten en deze vervaardigen verschillende centrales en dan heeft elke fabrikant ook nog zijn unieke argumenten. In de basis zijn die systemen eigenlijk allen het zelfde.


De basis van een moderne centrale is het logicadeel. Dit deel communiceert met andere systemen, regelt de interne besturingen en draagt zorg voor de interne beveiligingen. Dat laatste is zeer belangrijk, want dat is nu net het verschil tussen een omroepinstallatie en een ontruimingsinstallatie.


De aansturing van een centrale geschiedt meestal door een brandmeldcentrale.


De centrale bevat verder een output gedeelte dat bestaat uit audioversterkers en schakellogica om de juiste luidsprekers aan te sturen. De minimale eisen zijn vastgelegd in een productnorm en een ontruimingscentrale dient te voldoen aan deze eisen. Dit wordt getoetst tijdens een typekeuring.


De luidsprekers worden meestal in het plafond of aan de wand gemonteerd. De luidsprekers zijn opgedeeld in groepen, zogenaamde zones. Meestal is de zone definiëring van de ontruimingsinstallatie gelijk aan die van de brandmeldcentrale. Luidsprekers voor ontruimingssystemen hebben een hoge bescherming voor vlammen daar deze in een brandsituatie zo lang mogelijk dienen te blijven werken. Het houdt natuurlijk een keer op, maar de luidspreker mag niet zomaar zijn werk stoppen.


De minimale eisen zijn vastgelegd in een productnorm en een luidspreker voor ontruimingsdoeleinden dient te voldoen aan deze eis. Dit wordt getoetst tijdens een typekeuring. De luidspreker is aangesloten via een luidsprekerbekabeling aan de centrale. Ook deze bekabeling dient te voldoen aan de nodige eisen.


Buiten de luidsprekers worden er ook nog andere type signaalgevers gebruikt zoals lichtpanelen en zelfs trilpanelen. De lichtpanelen worden gebruikt in een lawaaiige omgeving. Trilpanelen in een omgeving voor mensen met een auditieve beperking. Voor deze signaalgevers bestaan geen productnormen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?


Neem dan contact met ons op en vul het contactformulier in of bel naar 085 877 00 78


Wij hebben ervaring in het ontwerpen, installeren en onderhouden van ontruimingsinstallaties op fabrieksterreinen. Wij maken graag kennis!


[gravityform id="1" title="false" description="false"]