Type A ontruimingsinstallatie

Type A ontruimingsinstallatieEen type A ontruimingsinstallatie is een van de bekende ontruimingsinstallatie, een ander bekend soort ontruimingsinstallatie is de B-installatie.

Wat is ontruimingsinstallatie?

Bij calamiteiten is het van groot belang dat uw pand zo snel mogelijk wordt ontruimd, een ontruimingsinstallatie zorgt ervoor dat bezoekers, medewerkers en andere mensen een pand zo snel mogelijk te kunnen verlaten. Vaak wordt vanuit een bouwbesluit een ontruimingsinstallatie vanuit het bouwbesluit voorgeschreven. Welk type ontruimingsinstallatie u nodig heeft is afhankelijk van het gebouw en het gebruik ervan. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar het aantal mensen en de omgeving.

Er zijn diverse ontruimingssystemen, zoals:
  • Ontruimingsinstallatie Type A
  • Ontruimingsinstallatie Type B
  • Stille alarmering

Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, dit kan door te bellen naar 085 877 00 78 of een mail te sturen naar info@tmcdas.nl.

Wat is Type A ontruimingsinstallatie?


De Type A ontruimingsinstallatie is altijd een autonome installatie die is aangesloten op een brandmeldcentrale. De brandmeldcentrale stuurt via een commando een algemeen alarm of zonegewijze alarmering. De A-installatie heeft ten gevolge van zijn autonome karakter een eigen voeding (power supply) met dito noodstroomfaciliteit. Wanneer door brand of een andere oorzaak de elektriciteit uitvalt kan de alarmering een bepaalde tijd doorgaan dankzij de eigen voeding van type A ontruimingsinstallatie. 

Een A-installatie is altijd een gesproken woord installatie. Dit houdt in dat deze installaties gesproken boodschappen afgeven aan een infrastructuur van luidsprekers. Hier wordt nog verder op in gegaan. In de Nederlandse situatie is tevens vereist dat vanaf een centraal bedienpaneel middels een microfoon gesproken mededelingen gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld door de brandweer tijdens een evacuatie procedure.

Spraaksystemen bij ontruiminginstallaties


Sinds de introductie van spraaksystemen is er veel veranderd. Tegenwoordig worden verschillende geluiden gebruikt om mensen te signaleren. Denk bijvoorbeeld aan de deurbel, beltoon van een telefoon, de oven die aangeeft klaar te zijn en nog veel meer. En dan is er nog niet gesproken over het feit dat velen de tonen van een alarm volkomen negeren, je kent het vast wel! Het is dus van belang dat de attentiewaarde van ontruimingsinstallaties wordt verhoogd. Dit kan ontruimingsinstallaties die werken met behulp van spraaksystemen. Sindsdien worden verschillende type installaties geclassificeerd.

Eisen type A ontruimingsinstallatie


A-installaties worden in een Programma van Eisen genoemd in de navolgende situaties:
  • Het object heeft een vloeroppervlakte van minimaal 10.000m2, en/of
  • Het object heeft vier of meer vloeren, en/of
  • In het object kunnen zich 500 of meer personen gelijktijdig bevinden.

Wat is dan een type B ontruimingsinstallatie?

Benieuwd wat TMCDAS voor uw ontruimingsinstallatie kan betekenen? Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 085 877 00 78 of een mail te sturen naar info@tmcdas.nl.

 
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down