CCV inspectieschema's

groen-vinkjeDe CCV inspectieschema's zijn steeds belangrijker voor de levering, installatie en onderhoud van ontruimingsinstallaties. Velen zijn nog niet op de hoogte van deze inspectieschema's omdat dit punt erg stil in de markt is gebracht. Gelukkig is TMCDAS op de hoogte van alle eisen en onderhoudsnormen die gesteld worden. Wij helpen u graag verder en zetten daarom alle informatie op een rij. Wilt u daarnaast op de hoogte gehouden worden betreft CCV inspectieschema's? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

CCV inspectieschema’s

Sinds 1 januari 2015 zijn voor de levering, installatie en onderhoud van ontruimingsinstallaties de zg. CCV inspectieschema’s van kracht. Dit is heel stil ingevoerd en heeft de laatste tijd de nodige vragen opgeleverd.

Ook wij als fabrikant dienen zaken goed te borgen en we krijgen veel meer verantwoordelijkheid in de regie van projecten toegeschoven. De ontwikkeling van de CCV inspectieschema’s is een goede zaak. De vraag naar deze inspectieschema’s zijn ontstaan door met name de eindgebruikers van de installaties die vooral meer transparantie vragen. Transparantie in de offerte en ook transparantie in de leverancierskeuze.

Het einddoel is een beter product: geen verrassingen tijdens levering en onderhoud en de uitvoering laten verzorgen door vooral betrouwbare leveranciers die geacht worden certificatie voor hun product en organisatie geregeld te hebben. Er zal de komende tijd veel gebeuren in ons vakgebied en wij houden u graag op de hoogte van de ontwikkeling. Om automatisch updates binnen te krijgen kunt u het beste hier klikken

Onderhoud volgens CCV inspectieschema’s

Onderhoud aan ontruimingsinstallaties is noodzakelijk en wordt ook vereist. Adequate uitvoering draagt zorg voor juiste werking van de installatie. Een gebruiker van een gebouw wordt geacht te voldoen aan de wettelijke zorgplicht, een zwaarwegende eis volgens juristen. Een belangrijk onderdeel van het preventief vormt bijvoorbeeld de meting van de accu van de noodstroomvoorziening. Deze kan alleen maar worden gemeten met speciale capaciteitsmeters. Simpelweg de spanning meten is niet voldoende. Ook het gebruik van een alleen een stroomtang is niet voldoende. Dit zegt namelijk niets over de hoeveelheid energie de accu nog kan bevatten. Alleen gespecialiseerde bedrijven beschikken doorgaans over deze apparatuur. Ook wij zijn een dergelijk bedrijf dat over deze apparatuur beschikt. Wist u trouwens dat de accu elke 4 jaar vervangen dient te worden? Dit staat zo beschreven in de onderhoudsnorm NEN2654-2, de speciale norm dat het onderhoud beschrijft van een ontruimingsinstallatie. Deze norm is niet zomaar bedacht maar draagt zorg voor een juiste beschrijving voor adequaat onderhoud aan uw installatie. Juist het CCV inspectieschema verwijst naar deze norm. Daarmee wordt dus geborgd dat uw installatie altijd juist functioneert. Het kan geen kwaad om contact met uw leverancier op te nemen. Ondanks dat het aantrekkelijk lijkt om aan alle merken installaties service te verlenen, zijn wij er op dit moment een groot voorstander van om de installaties te laten onderhouden door de fabrikant van het systeem, of in ieder geval een door het bedrijf geaccrediteerde. Tenslotte is hij degene die alle ins en outs van uw installatie weet. Daarnaast dient het ontruimingsalarm onderhoudsbedrijf gecertificeerd te zijn.

Nieuwbouw volgens CCV inspectieschema’s

De nieuwbouw van ontruimingsinstallatie dient sinds 1 januari van dit jaar volgens een strakker regime te geschieden. Voor de realisatie van een ontruimingsinstallatie is in de keten tijdens realisatie een eindverantwoordelijke aangewezen. De installateur is vaak die eindverantwoordelijke maar zal CCV erkenning dienen te hebben om de eindgebruiker een CCV certificaat te kunnen overhandigen. In veel gevallen zal de installateur de CCV erkenning niet hebben en verlaat hij zich op de expertise van de leverancier van de ontruimingsinstallatie. Dat maakt verder niet uit voor de verlening van het certificaat. Echter zal dus die leverancier veel controles tijdens het werk dienen uit te voeren. Hij is nl nu eindverantwoordelijk voor de realisatie geworden. En dat is een groot verschil met de situatie van voor 1 januari 2015. Een gecertificeerd bedrijf beschikt bijvoorbeeld over minimaal twee projecteringsdeskundigen. De een controleert de ander. De projecteringsdeskundigen zijn specialisten die volledig zelfstandig een brandmeld- en/of ontruimingsinstallatie ontwerpen, echte vaklui dus. Dat moet ook wel want we hebben het nog steeds over beveiligingsinstallaties, dus daar moet je ook eisen aan stellen. Als de installatie ook volledig is getest, gecontroleerd, geluidsmetingen voor geluidsdruk en spraakverstaanbaarheid is uitgevoerd en een installatieattest is vervaardigd dan kan bij een positieve conclusie een certificaat worden overhandigd aan de eindgebruiker.

Hoe belangrijk is een CCV certificaat voor uw ontruimingsinstallatie in uw pand?

Vandaag toch een interessante ontwikkeling meegemaakt! Ons bedrijf kreeg een periodieke audit van een risk manager van onze verzekeringsmaatschappij. Elk bedrijf krijgt hier wel eens mee te maken. Men wil weten of de inbraakinstallatie werkt, is deze gekeurd , voldoet het hang- en sluitwerk, hoe is het gesteld met de elektrische installatie.

Indien een brandmeld- en ontruimingsinstallatie vereist is, zal vervolgens gevraagd worden naar een CCV inspectiecertificaat, aldus de risk manager. Dit geldt bij plaatsing van het systeem maar ook nadien tijdens het jaarlijkse onderhoud van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Dat CCV onderhoudscertificaat wordt jaarlijks verstrekt na een uitgebreide inspectie en alleen als de gebruiker van een onderhoudsobject aan alle verplichtingen heeft voldaan kan dit jaarlijks verlengd worden.

De moraal van dit verhaal. Men dient serieus rekening te houden met het verkrijgen van de juiste certificaten om problemen in de toekomst voor te zijn. Een verzekeringsmaatschappij kan een voorbehoud maken indien dit soort zaken niet goed geregeld zijn.

Wat zijn de grootste veranderingen?

Dit klinkt onwaarschijnlijk maar eigenlijk is er helemaal niets veranderd. In de aanleg van installaties dient u te voldoen aan kabelnormen, apparatuur normen, installatienormen en u diende altijd de nodige metingen en testen te doen om de performance van de installatie te borgen. Dat moet u nu bewijzen en dat wordt gecontroleerd. Daar wordt op uw wens een certificaat op verstrekt door een geaccrediteerde partij.

Tijdens onderhoud diende u altijd reeds te voldoen aan het gestelde in de norm NEN2654-2. Dat wordt nu geborgd in een procedure en indien u voldoet aan de eisen kunt u een certificaat opvragen. Dus de moraal van dit verhaal, er is niets veranderd. Alleen zaken worden geborgd en daar vaart iedereen wel bij. Transparantie in optima forma.

Meer informatie of bent u benieuwd wat TMCDAS voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar info@tmcdas.nl of bel naar 085 877 00 78.

 

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom CCV inspectieschema’s 
Reactie plaatsen